Ficatul este un organ vital, care îndeplinește aproape 500 de funcții în organism. Una dintre cele mai importante este de a filtra sângele pentru a elimina substanțele chimice și toxinele din corp. Dacă e suprasolicitat, obosește, moment în care începe să funcționeze mai greoi. Atunci ai neapărată nevoie de o cură de detoxifiere a ficatului. Iată cum se face corect și la ce remedii naturiste poți apela!
De ce e importantă detoxifierea ficatului
Ficatul este cel care procesează o gamă largă de substanțe, inclusiv medicamentele de sinteză, alcoolul, tutunul, substanțele chimice din alimente. Cu cât duci o viață mai dezechilibrată, cu cât mănânci mai nesănătos, bei alcool sau iei foarte multe medicamente, cu atât ficatul are mai mult de lucru. Pot apărea disfuncții hepatice, inflamații și steatoză hepatică (ficat gras).
Semne că ai nevoie de o cură de detox
Ficatul nu se manifestă prea zgomotos atunci când suferă. Nu „doare”, nu se întâmplă nimic brusc. Simptomele sunt vagi și destul de silențioase.
– În primă fază, poți să ai diverse tulburări digestive, ușoară oboseală, dureri de cap, dispoziție proastă. Sunt simptomele unui „ficat obosit”.
– Apoi, oboseala crește, te simți slăbit, fără energie, iar uneori ai disconfort în partea dreaptă. Sunt semnele unui „ficat gras”.
– Greața, lipsa poftei de mâncare sunt alte semne că ficatul are nevoie de o cură de detox.
Cum să detoxifiezi ficatul: ce să iei, ce să faci
Vestea bună este că ficatul e un organ care se reface. Are nevoie doar de puțin ajutor din partea ta. Ce să iei? Cu siguranță nu vreo pastilă de sinteză, ci remedii naturale, pe bază de plante. Ce să faci? Câteva mici schimbări în stilul tău de viață. Iată, concret, în ce constă detoxifierea ficatului!
1. Ia remedii naturiste pentru detoxifierea ficatului
Natura este vindecătoare în multe situații, iar pentru ficat are plante medicinale extrem de benefice. Acestea curăță ficatul și vezica biliară, au efect hepatoprotector, hepatoregenerator, de stimulare a metabolismului grăsimilor. Se folosesc sub formă de capsule și de ceaiuri pentru ficat.
– Păpădia, armurariul, anghinarea, sunătoarea, cătina, măceșele au efect detoxifiant;
– Anghinarea, rostopasca, sulfina, cicoarea, armurariul sau schisandra protejează și regenerează celulele ficatului, scad transaminazele, reduc steatoza hepatică;
– Boldo, păpădia, anghinarea stimulează secreția biliară și buna funcționare a vezicii biliare.
Cura cu aceste remedii naturiste pentru ficat se administrază timp de 1-3 luni. Tratamentul se poate relua la nevoie. Ceaiuri pentru ficat poți bea și o perioadă mai lungă, dacă ai nevoie, ca parte a stilului tău de viață. Important este să alternezi plantele sau să le combini, pentru a beneficia de proprietățile lor variate.
2. La ce e necesar să renunți
Alcoolul trebuie primul tăiat de pe listă! Total! Este cel mai mare dușman al ficatului.
Apoi, dacă suferi de boli cronice, atenție la medicamentele de sinteză pe care le iei. Citește-le prospectul și, dacă vezi că afectează funcția ficatului, vorbește cu medicul tău pentru a găsi o variantă mai naturală de tratament. Nu lua niciodată antibiotice după ureche sau „preventiv”, fără să fie neapărat nevoie.
În ceea ce privește alimentația, evită, măcar o perioadă, prăjelile, fast-food-ul, produsele de patiserie, mezelurile, afumăturile, conservele, margarina, maionezele și sosurile, mâncărurile grase, grele, alimentele excesiv procesate, pline de E-uri, arome artificiale și coloranți.
3. În ce să constea alimentația
Fructele și legumele sunt ideale, dacă nu sunt stropite necontrolat. Așadar, caută să le cumperi din surse sigure. De mare ajutor în cura de detoxifiere a ficatului sunt verdețurile, sucurile din fructe și legume proaspăt stoarse (cu măr, citrice, morcov, sfeclă roșie), cerealele integrale, supele, carnea slabă și grăsimile sănătoase, din uleiuri presate la rece.
4. Odihnă și iar odihnă!
În timpul somnului, ficatul are ocazia să se refacă, să-și regenereze celulele. Somnul ajută și la întărirea sistemului imunitar, la reducerea stresului.
5. Hidratează-te mai mult
Dacă te-ai obișnuit să nu bei suficiente lichide, reglează acest aspect. Un consum mai mare de apă și de ceaiuri ajută la eliminarea toxinelor din corp, dând mai puțin de lucru ficatului.
Beneficiile detoxifierii ficatului
Dacă ții corect această cură de detoxifiere a ficatului, vei vedea, la final, îmbunătățirile:
– Ai mai multă energie, ești mai tonic, mai plin de viață;
– Digestia se îmbunătățește simțitor, tranzitul se reglează, se reduc balonările, crampele (dacă nu au alte cauze, precum intoleranțe sau greșelile pe care le faci la masă);
– Tenul își recapătă luminozitatea, se reduce acneea;
– Se îmbunătățește calitatea somnului. Mai multe studii au arătat că persoanele care au ținut o cură de detoxifiere au avut un somn mai odihnitor pe timpul nopții.
După această cură de detox a ficatului, încearcă să menții și pe viitor obiceiurile bune. Nu rezolvi nimic dacă revii la alimentația nesănătoasă, la alcool, pastile și nesomn. Du o viață sănătoasă și te vei simți bine din toate punctele de vedere!