Este posibil sa fi auzit ca utilizarea frecventa a alimentelor din soia poate interfera cu functia tiroidiana, inducand hipotiroidism (functie tiroidiana scazuta). Soia se incadreaza intr-o categorie de alimente cunoscute sub numele de goitrogeni – alimente si suplimente care impiedica productia adecvata de hormoni tiroidieni, provocand totodata marirea glandei tiroidei.
De asemenea, se spune ca soia poate afecta tiroida prin alte mecanisme, cum ar fi prevenirea actiunii hormonilor tiroidieni in intregul corp si reducerea absorbtiei medicamentelor tiroidiene din intestine.
Poate consumul de soia sa-ti afecteze tiroida?
Dovezile privind impactul pe care il are soia asupra sanatatii tiroidei sunt limitate, iar unele studii nu arata nicio legatura intre soia si TSH sau functia tiroidiana. In prezent, nu exista niciun consens clar cu privire la cat de multa sau cat de putina soia este sigura pentru functia tiroidiana.
Pe de alta parte, s-a demonstrat ca soia poate scadea riscul de boli de inima si poate ajuta la optimizarea nivelurilor de glucoza, colesterol si grasimi la persoanele care au hipotiroidism subclinic (nesimptomatic). Si, dupa cum se stie, bolile tiroidiene cresc riscul de boli de inima, iar reducerea acestui risc in stadii incipiente poate preveni dezvoltarea complicatiilor cardiace grave.
Cu toate acestea, unii experti in endocrinologie recomanda consumul cu moderatie al produselor de soia persoanelor care sunt expuse riscului de boli tiroidiene sau care sufera deja de o boala a tiroidei.
Efectul pe care il are soia asupra functiei tiroidei
In general, soia este o sursa sanatoasa de proteine. Se gaseste in tofu, tempeh, miso si fasole edamame si este, de asemenea, folosita ca umplutura in carnea procesata si ca inlocuitor de carne sau de lactate. Cu toate acestea, unii experti sustin ca acest aliment, daca este consumat in exces, poate afecta tiroida.
Soia poate scadea productia de hormoni tiroidieni.
Hormonii tiroidieni sunt produsi in glanda tiroida. Iodul, un mineral alimentar esential, este o componenta a hormonilor tiroidieni. Goitrogenii inhiba productia de hormoni tiroidieni, impiedicand intrarea iodului in glanda tiroida. Nivelurile scazute ale hormonilor tiroidieni declanseaza un mecanism de feedback care stimuleaza glanda pituitara sa secrete mai mult hormon de stimulare a tiroidei (TSH).
TSH functioneaza in mod normal pentru a stimula productia de hormoni tiroidieni. Atunci cand hormonii tiroidieni raman scazuti din cauza efectului unui goitrogen, nivelurile de TSH continua sa creasca in mod excesiv, suprastimuland glanda tiroidei si determinand-o sa se mareasca, formand o gusa.
Alte goitrogene includ broccoli, conopida, varza, rucola, varza de Bruxelles, varza kale, hreanul, ridichile, wasabi, etc.
Soia poate inhiba actiunea hormonilor tiroidieni.
Pe langa faptul ca interfereaza cu intrarea iodului in glanda tiroida, soia poate inhiba si actiunea hormonilor tiroidieni in organele corpului.
Conform unui studiu publicat in anul 2016 in Public Health Nutrition, persoanele care consuma doua portii zilnice de alimente din soia au un risc de patru ori mai mare sa aiba un nivel ridicat de TSH decat persoanele care nu consuma deloc soia. Daca vrei sa afli mai multe informatii despre sanatatea ta, intra pe www.sanatatemaxima.ro