Uleiurile de toate felurile au aparut pe piata romaneasca insa nu stim exact la ce se folosesc, daca sunt sanatoase sau nu, daca au avantaje sau dezavantaje. Va vorbim astazi despre uleiul de palmier.
Uleiul de palmier este un lichid natural care se obtine din arborele cu acelasi nume. Acesta poate fi benefic pentru mentinerea starii generale de sanatate, dar si pentru tratarea unor afectiuni. Ca orice alt ulei mai „exotic”, si uleiul de cocos are intrebuintari multiple.
Pentru ce se foloseste uleiul de palmier?
In primul rand culoarea portocalie-rosiatica a uleiului de palmier este rezultatul prezentei compusilor chimici naturali, carotenoide din acesta. Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, uleiul de palmier brut si nerafinat este una din cele mai bogate surse naturale de carotenoizi.
Este un ulei foarte bun pentru prajire. Potrivit nutriţionistilor, principalul atu al uleiului de palmier este punctul de fum inalt, adica rezistenta sa crescuta la temperaturi ridicate. In varianta nehidrogenata, el ramane stabil până la temperaturi de 230˚C, in timp ce uleiul de floarea-soarelui rezista pana la cel mult 160˚C, iar cel de masline până la 180˚C. De aceea, nu se arde si nu se descompune in substante toxice si cancerigene pentru organism.
Un beneficiu semnificativ oferit sanatatii de catre acest ulei este ca nu are acizi grasi trans. O multitudine de studii au facut cunoscut faptul ca acizii grasi trans pot cauza cancer de colon, cancer de san, boli de inima, pot afecta dezvoltarea creierului la nou-nascuti si pot contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Uleiul de palmier este considerat foarte benefic pentru sanatate. Pentru a profita de calitatile acestuia, este de preferat ca acesta sa fie consumat in varianta lui nehidrogenata. Acest tip de ulei are calitatea de a avea un punct de ardere foarte ridicat si anume 230°C. In concluzie, uleiul de palmier nu devine toxic pentru organism in timpul prepararii termice. Utilizat „crud”, uleiul de palmier are un aport mare de carotenoizi si de tocotrienoli cu proprietăţi antioxidante. Uleiul de palmier reduce procesele inflamatorii, protejeaza celula nervoasa, reduce nivelul colesterolului „rau” si al trigliceridelor, si scade riscul aparitiei trombilor sangvini.