A venit sezonul rece si odata cu el cresc si sansele ca sa ne alegem cu o raceala. De aceea, trebuie sa consumam anumite alimente pentru raceala.
Febra, nasul infundat, tusea, lipsa poftei de mancare, disconfortul total. Acestea sunt doar cateva dintre manifestarile neplacute ale acestei boli.
Conform studiilor un adult raceste de 2-3 ori pe an, iar perioada in care se inregistreaza cele mai multe raceli este intre lunile octombrie si martie.
Spalatul pe maini, spalatul fructelor, legumelor si alimentelor pe care le consumati, miscare cel putin 30 minute in fiecare zi si vaccinurile anti gripale sunt metodele cele mai la indemana de prevenire a racelii. De asemenea, putem sa prevenim aparitia racelii si sa intarim sistemul imunitar consumand anumite alimente pe care aproape oricine la are in camara.
Alimente pentru raceala
1. Usturoiul:
Daca va ganditi ca mirosul este cel care alunga raceala, va inselati. Conform cercetatorilor, alicina este microcomponentul activ din usturoi care are proprietati antimicrobiene si antibacteriene. Studiile si cercetarile au aratat ca persoanele care au consumat usturoi sau suplimente pe baza de extract de usturoi au racit mai putin (raceli mai usoare) fata de cei care au luat diferite medicamente.
2. Portocalele:
Cele mai recente studii au demonstrat ca vitamina C (cea mai des intalnita vitamina din citrice) ajuta foarte mult la lupta impotriva racelii. Cea mai evidenta reactie a organismului la consumul de vitamina C este ca reduce perioada bolii cu aproximativ 1 zi, lucru care nu este deloc de neglijat.
De asemenea vitamina C este foarte buna pentru a preveni si combate orice infectie din organism si pentru perioadele de stres.
Recomandam consumul de portocale si fructe proaspete si nu incurajam sub nici o forma sucurile “naturale”din comert pline de zaharuri, indulcitori artificiali si conservanti.
O portocala = doza zilnica recomandata de vitamina C (aproximativ 60 calorii).
3. Ghimbirul:
Unul dintre acele alimente pentru raceala este si ghimbirul. Cu ajutorul ghimbirului o sa poti foarte usor sa-ti calmezi tusea, durerile musculare si mai ales durerea de gat.
Ghimbirul ne ajuta atunci cand avem febra (reduce febra) si este de mare de ajutor atunci cand suntem raciti si nu putem dormi (sedativ usor).
Supranumit si “dulapul de medicamente”, ghimbirul ne ajuta sa luptam cu cele mai des intalnite
rinovirusuri, si virusuri care ne afecteaza faringele.