Cu siguranta, majoritatea persoanelor in varsta doresc sa continue sa locuiasca in propriile case, in loc sa se mute cu o ruda sau intr-o azil de stat sau camin de batrani. Cu toate acestea, multi oameni de varsta a treia incep sa aiba probleme cu activitatile de zi cu zi, cum ar fi cumparaturile, gatitul, menajul,
socializare si ingrijirea personala.
Unele plangeri sau preocupari comune pe care membrii familiei si ingrijitorii ar putea sa le auda sunt:
- „Scarile devin atat de greu de urcat”.
- „Din moment ce sotia mea a murit, nu are cine sa imi gateasca.”
- „Am inceput sa-mi neglijez igiena deoarece imi este greu sa folosesc cada.”
- „Imi este din ce in ce mai dificil sa-mi fac cumparaturile.”
Cu siguranta, familia sau prietenii sunt dispusi sa dea o mana de ajutor unui senior, insa repede isi dau seama ce sprijinul ocazional nu este suficient, ci este necesara o implicare zilnica si permanenta, pe care din pacate nu o pot oferi. Societatea moderna, job-urile solicitante si ritmul alert in care traim, ne obliga de cele mai multe ori sa cautam o solutie pentru intretinerea celor dragi, iar in cazul batranilor cea mai fericita optiune ar fi un camin privat daca reusesti sa gasesti unul potrivit.
Mutarea unei rude in varsta intr-un camin poate fi o situatie foarte stresanta pentru familie; multe persoane ajung sa se invinovateasca si sa claseze aceasta actiune ca un abandon a persoanei dragi. Recomandam ca fiecare familie sa fie consiliata de persoane specializate din domeniu, pentru a ajunge la linistea sufleteasca si impacarea ideea ca dragi vor sta intr-un camin. De obicei, consilierea trebuie facuta de ambele parti, atat a rudelor, cat si a persoanei care urmeaza sa fie mutata intr-un azil.
Trecerea de la propria casa intr-o camin poate fi suparatoare, chiar traumatizanta, atat pentru rudele in varsta, cat si pentru familia lor.
PONTURI
Iata lista ei cu cele mai importante 8 lucruri, pe care trebuie sa le iei in considerare pentru a face ‘’tranzitia’’ cat mai suportabila.
- Nu grabi si nu forta lucrurile. Alegerea in graba a unei camin nu este o idee buna, chiar daca in majoritatea cazurilor va simtiti presati de gasirea rapida a unei locatii. Este foarte importat sa analizati toate ofertele existente si sa le raportati la necesitatile dvs.
- Decideti asupra tipului de acomodare pe care cei dragi si-l doresc (camera single, poate cazare cu alta persoana in camera).
- Alegeti unitati unde exista cadre medicale sau asistenti sociali specializati. Este foarte important ca personalul sa fie calificat si mai ales comunicativ cu seniorii, cat si cu familia.
- Luati in calcul distanta caminului fata de casa dvs. Ganditi-va la distantele pe care dvs., ceilalti membri ai familiei sau prietenii le-ar petrece pe drum in cazul vizitelor. Exista camine unde se poate ajunge cu mijloacele de transport in comun, iar altele doar cu autoturismulul personal.
- Verificati daca casa este adaptata nevoilor speciale ale seniorului. In cazul in care acesta se poate deplasa numai ajutat sau in carucior, atunci se are in vedere o camera la parter si accesul facil in sala de mese.
- Se verifica facilitatile si amenajariile din zona sanitara. Exista camine cu baie proprie si altele cu baie comuna. In functie de preferinta si buget se alege variata potrivita.
- Se analizeaza meniul si adaptarea lui la starea de sanatate a pacientului
- Va sfatuim sa alegeti locatia care are amenajata gradina sau zona de promenada in aer liber. Activitatile de divertisment zilnice atat indoor cat si outdoor sunt foarte importante pentru o viata sanatoasa si echilibrata.
- Nu in ultimul rand se calculeaza bugetul pe termen lung. Plasarea intr-un camin de batrani este o decizie pe termen lung, care amelioreaza nivelul de trai al celor dragi, iar costurile trebuie suportate de familie.
Servicii care pot ajuta seniorii sa aiba o viata linistita intr-un camin de batrani
Un centru de ingrijire pentru batrani este un mediu in care singuratatea nu-si are locul, un mediu cald si primitor unde povesti de viata se intalnesc si isi tin de urat sub atenta supraveghere a personalului care, pe langa pregatirea profesionala, ofera un sprijin moral si emotional permanent membrilor caminului. Mai mult decat atat, stilul de viata se schimba intr-o directie pozitiva prin activitatile cu caracter permanent adaptate fiecarui membru, zilele capata mai mult sens, iar zambetele, zicem noi, se inmultesc.
Sa nu uitam ce varsta aduce si neplaceri in ceea ce priveste starea de sanatate. Un camin respectabil are servicii medicale care ajuta seniorii in viata de zi cu zi. Cu rabdare si pricepere, personalul specializat face toate demersurile, de la verificari periodice, la administrarea tratamentului medicamentos si supravegherea permanenta a starii batranilor, astfel incat sa stim ca acestia se afla pe maini bune in fiecare clipa.
Totusi, dincolo de conditiile excelente puse la dispozitie, dincolo de posibilitatea familiei de a fi prezenta ori de cate ori are posibilitatea, dincolo de siguranta oferita de prezenta personalului specializat, noi credem ca cel mai important este sentimentul de liniste, pe care il vor resimti seniorii. Caminele private reusesc sa creeze un mediu placut, unde fiecare isi gaseste locul intr-o mare familie. Pentru ca dincolo de toate, linistea batranetii este un lucru de nepretuit.
Starea de bine a celui drag depinde de alegerile voastre, ale familiei si celor dragi si una dintre cele mai bune decizii pe care le puteti lua poate fi caminul de batrani Sfantul Irineu situat in Ilfov, Bucuresti.
Centrele pentru batrani sunt locuri dinamice care permit traiul intr-o comunitate activa. Acest lucru este asigurat printr-o serie de activitati de grup care raspund tuturor nevoilor. Antrenarea in activitati distractive si stimulative este foarte benefica si odata implicat intr-o activitate, orice beneficiar isi va dori sa participe la toate activitatile organizate.