Rapita in topul culturilor profitabile din Romania

Cultura de rapita este una dintre cele mai profitabile investitii din Romania datorita potentialului sau. Rapita este folosita in mai multe domenii, cum ar fi: industria textila, industria pielariei, a vopselelor si a lacurilor, in industria poligrafica sau cea a sapunurilor.

De altfel, rapita este o sursa energetica alternativa de combustibil pentru tractoare si masini agricole autopropulsate. Mai poate fi folosita si ca hrana pentru animale, iar uleiul este folosit in alimentatie.

Este o planta anuala sau bienala si cuprinde mai multe tipuri de soi. Dintre acestea, unele sunt recomandate sa fie semanate toamna, altele primavara.

Flori de rapita

Soiuri de rapita

Cele mai intalnite in Romania sunt soiurile de toamna deoarece acestea se adapteaza mult mai bine climei de aici. Astfel de soiuri sunt: Dinasty, Sitro, Exocet, Exagone, Safran, Neptune, Artist, Betty, Astrid si Ila.

Hibrizii specifici culturilor de primavara sunt: Bolero, Heros, Hunter, Lambada, Olga si Star.

Cultivarea rapitei

Perioada cea mai buna de semanare este 5-15 septembrie in sudul tarii si 10 septembrie pentru restul tarii. Pentru cultura de primavara, semanarea se face din timp, in prima urgenta.

Zonele potrivite de cultivare sunt cele in care cad anual 450-650 mm de precipitatii si in care temperatura medie anuala este intre 7 si 10 grade Celsius. Solurile propice pentru aceasta planta sunt cele brun roscate si cernoziomurile.

Pregatirea solului

Pasul 1: aratura realizata la 18-20 cm dupa pajisti sau 20-22 cm dupa trifoi.

Pasul 2: discuirea atat timp cat solul are inca umiditate.

Pasul 3: pregatirea patului germinativ care se realizeaza prin lucrari repetate cu grapa cu discuri.

Pasul 4: tavalugirea, daca se cultiva pe un sol argilos sau intr-o toamna secetoasa.

Pasul 5: fertilizarea solului inainte de plantare este foarte importanta deoarece raita consuma mult fosfor si este recomandata aplicarea lui.

Plantarea rapitei

Cultura de rapita nu necesita lucrari complicate de ingrijire, dar plantarea ei trebuie sa urmeze niste pasi stricti pentru a fi de calitate.

  1. Alegerea semintelor: este recomandata utilizarea materialului recoltat in acelasi an, deoarece rapita isi pierde repede capacitatile germinative. Semintele trebuie sa aiba luciu, culoare si un MMB (masa a 1.000 boabe) cuprinsa intre 3,5 si 5,6 grame.
  2. Cantitatea de samanta necesara: cantitatea ideala este intre 8 si 15 kg de seminte per hectar.
  3. Distanta dintre randuri: 12,5 si 25 de centimetri intre randuri.
Lucrarile de intretinere si ingrijire
  • Polenizarea rapitei se face cel mai bine prin albine. Florile de rapita dureaza o luna, timp in care atrag albinele dupa miros, chiar si de la 4 km distanta. Mierea de rapita este apreciata datorita gustului dulce si pentru faptul ca nu schimba gustul alimentelor saau bauturilor.
  • Tratarea impotriva bolilor si daunatorilor:

-principalele boli: alternarioza, putregaiul cenusiu, putregaiul negru, hernia radacinilor si boala petelor albe.

-principalii daunatori: gandacul polenului, musca radacinilor de varza, purecele de pamant, gargarita semintelor si fluturele alb al verzei.

Citeste mai multe despre cum poti combate definitiv buruienile cu ajutorul unui erbicid total

Recoltarea rapitei

Recoltarea rapitei se face atunci cand umiditatea semintelor atinge in jur de 16%. In acest moment, plantele trebuie sa fie aplecate, iar tot lanul sa aiba o culoare galben-ruginie.

Este recomandat ca recoltarea sa se faca intr-un moment al zilei in care sa nu fie arsita. La final, semintele vor fi curatate de impuritati si trecute prin uscator pana vor ajunge la gradul de umiditate de 10%. In cazul in care nu se realizeaza uscarea artificiala, semintele pot fi intinse in magazii sau expuse la soare.

Factorii de risc in cultivarea rapitei:

Exista riscul ca semanatul sa se faca intr-o perioada secetoasa si acest lucru sa duca la rasarirea neuniforma sau la intarzierea rasaritului. Astfel, productia poate fi expusa la ingheturile din toamna sau iarna.

In Romania, cele mai mari pagube sunt provocate de alternarile dintre inghet si dezghet.

Beneficiile culturii de rapita

Rapita este pe primul loc in topul celor mai profitabile culturi din Romania, avand in vedere raportul cost-productie. Planta a ajuns sa fie cultivata pe o suprafata de 460.000 de hectare, iar pretul a depasit 1.8000 lei/tona.

Deci, daca te-ai gandit sa investesti in agricultura, niste seminte de rapita de calitate si ingrijirea lor cu atentie, ar putea sa iti aduca cel mai bun profit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *