Tipuri de inghet in agricultura si cum afecteaza plantele

Anotimpul rece poate fi de cele mai multe ori un prilej de bucurie pentru cei mici si chiar pentru multi adulti, datorita sarbatorilor si peisajului feeric, insa in agricultura frigul poate avea efecte dezastruoase.

Tipuri de inghet in agricultura

Prin inghet in agricultura intelegem momentul in care temperatura aerului de la nivelul solului scade sub zero grade Celsius. In acel moment, lichidele din sol si din plante incep procesul de inghet. Astfel, nu doar ca dezvoltarea plantei este blocata, insa si mineralele si vitaminele esentiale nu isi mai fac efectul.

Cu toate ca actiunile de inghet in agricultura sunt foarte greu de controlat, pentru a va proteja va recomandam achizitonarea unor instalatii incalzire rasaduri.

Tipuri de inghet in agricultura

  • Inghet “alb”. Numele este dat de aspectul pe care il provoaca inghetul asupra culturilor. Aceasta tipologie de inghet in agricultura este caracterizata de formarea inghetului la suprafata plantatiilor. Inghetul alb este unul dintre cele mai inofensive, fara a avea efecte de distrugere asupra plantelor. Mai mult decat atat, se spune chiar ca acesta poate proteja stratul intern al plantelor. Acest lucru se manifesta printr-un fenomen ciudat, in care gheata actioneaza ca un element de protejare a stratului interior, chiar impotriva inghetului.
  • Inghet “negru”. In comparatie cu tipul de inghet prezentat anterior, inghetul negru are efecte devastatoare asupra culturilor, indiferent de marimea lor. Inghetul nu este vizibil din cauza umiditatii scazute din mediu. De asemenea, aerul foarte uscat face ca si condensul sa nu apara. Astfel, nu este niciun strat de inghet pe plante, iar mediul foarte rece afecteaza in mod direct structura moleculara a culturilor. Astfel, sunt distruse tesuturile interne, ceea ce duce la aparitia unei culor innegrite a plantei, iar in final, la moartea acesteia.
  • Inghet prin advectie. Advectia este miscarea aerului atmosferic foarte rece in directie orizontala. Distrugerea plantelor este astfel foart eusor de inteles, deoarece este foarte greu sa protejezi culturile de vant cu viteze de 15-29 de km/h care se afla in continua miscare. O particularitate a acestui timp de inghet in agricultura este lipsa inversiunii termice, care apare atunci cand temperaturile scad in timp ce scade si altitudinea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *