Simptomele de anxietate la copii

Copilul tau este anxios?

Multi dintre noi suntem mai stresati, ingrijorati si anxiosi decat am fost vreodata. Totodata, copiii din ziua de azi par mai stresati decat eram noi, adultii, in copilarie. Ei pot avea griji mai presante cu privire la scoala, prieteni si chiar la viitorul lor. De unde stii daca micutul tau este atat de stresat sau anxios incat are nevoie de ajutor?

​Cauzele anxietatii

Uneori, anxietatea este cauzata de un eveniment traumatic, dar alteori se poate dezvolta treptat in timp. Unii copii sunt mai susceptibili sa dezvolte aceasta afectiune decat altii, genetica jucand aici un rol semnificativ.

​Ce poti face tu, ca parinte, daca micutul tau sufera de anxietate?

Daca anxietatea afecteaza viata copilului tau in fiecare zi, atunci trebuie sa iei masuri. Ii afecteaza somnul sau mancatul? Mai intercationeaza copilul tau cu prietenii sai? A renuntat la lucrurile care ii placeau inainte? Sau emotiile lui sunt atat de intense incat nu mai puteti sa va desfasurati activitatile de familie asa cum o faceati inainte? Daca raspunsul la aceste intrebari este da, este timpul sa soliciti ajutorul unui specialist in psihiatrie pediatrica.

​Simptomele anxietatii la copii – La ce trebuie sa fii atent

Simptome fizice

Simptomele fizice ale anxietatii sunt reale! O serie de schimbari corporale apar atunci cand micutul se confrunta cu aceasta afectiune. De exemplu, muschii se incordeaza, ritmul cardiac creste, iar digestia este afectata.

Furie

Atat adultii, cat si copiii cu anxietate pot manifesta in mod regulat furie. Cand evenimentele sau grijile ne provoaca stres, ele declanseaza eliberarea cortizolului, hormonul stresului. Nivelul de stres al copiilor anxiosi este mai mare decat ar trebui sa fie. Fiecare eveniment pe care il percep ca fiind stresant sau infricosator le provoaca eliberarea de mai mult cortizol, motiv pentru care devin deseori iritati si chiar furiosi.

Griji noi sau excesive, in special noaptea

Noptile sunt, in general, linistite, dar acest lucru poate crea conditia perfecta pentru ca grijile sa se inmulteasca. In plus, pe timp de noaptea, creierul este obosit, iar ingrijorarile nu pot fi inlaturate la fel de usor ca in timpul zilei. Grijile – fie reale sau imaginare – declanseaza raspunsul la stres al organismului. Cortizolul si adrenalina pe care le elibereaza sunt opusul a ceea ce este necesar pentru somn. Acesta este si motivul pentru care copiii cu anxietate tind sa se confrunte cu probleme legate de somn.

Dorinta de a ramane in zona de confort

Copiii care sunt anxiosi se simt adesea atat de speriati incat inceteaza sa mai incerce lucruri noi sau activitati care ii determina sa iasa in afara zonei lor de confort, cum ar fi intalnirea cu oameni noi.

Neliniste sau dificultate de concentrare

Cand un copil nu se simte in siguranta, corpul lui se pregateste pentru a detecta pericolul, nu pentru a invata. Cortexul prefrontal – partea creierului care este implicata in gandirea clara, organizare si planificare – nu va functiona eficient. Drept urmare, micutul va deveni mai nelinistit, se va confrunta cu dificultati de concentrare si va intampina greutati in procesarea instructiunilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *