Cutremurele din Turcia și Siria ne-au demonstrat că dezastrele naturale nu pot fi prevăzute și că au puterea de a distruge vieți. Unul dintre impedimentele persoanelor vii și prinse sub dărâmături, a fost lipsa unor lucruri de bază care să le asigure supraviețuirea pentru câteva zile. Astfel de lucruri au fost apa și hrana, o pătură sau produse medicale cu care să acorde primul ajutor. Imaginează-ți că te afli sub dărâmături și un membru al familiei tale are o hemoragie externă abundentă, însă nu ai cu ce să o oprești rapid. Nu ți-ai dori să ai o trusă de prim ajutor pentru fiecare caz posibil? Acest articol îți prezintă un top 5 produse pe care trebuie să le incluzi într-o trusă de prim ajutor în caz de urgență.
Ce trebuie sa contina o trusa de prim ajutor
Trusa de prim ajutor are rolul de a aduna în același loc mai multe obiecte sanitare care să te ajute să acorzi ajutor de bază ție sau unei persoane aflată în dificultate. Nu este necesar să o cumperi de la magazine specializate, fiindcă este simplu de realizat acasă. O sursă bună de informare este un blog sanatate. În primul rând, ai nevoie de un rucsac încăpător. În continuare enumerăm obiectele pe care trebuie să te asiguri că le ai în trusa ta.
1. Comprese sterile
Te confrunți cu o rană deschisă? Un astfel de context este ideal pentru dezvoltarea unei infecții, așa că soluția este să te asiguri că rana în cauză ia cât mai puțin contact cu lumea exterioară. Compresele sterile sunt pătrate de tifon medical de unică folosință. Acestea se aplică direct pe rană, urmând să fie acoperite de bandaje. Totuși, înainte de aplicarea unor comprese, este util să torni peste rană o substanță special concepută pentru a o proteja de infecții.
2. Pansamente sterile
Pansamentele sterile sau bandajele vin în completarea compreselor, pentru a asigura stabilitatea acestora pe rană. Se găsesc la orice farmacie și sunt sub formă de rolă. Atunci când le aplici, trebuie să te asiguri că nu sunt nici prea strâmte nici prea largi. Pansarea începe din zona superioară rănii, coboară peste rană și trece sub ea, apoi se mai repetă de două ori același parcurs. La final se taie bandajul mai lung și se crestează la capăt ca să rezulte un V. Bandajul rămas se înnoadă, însă mare grijă să nu îl legi chiar peste rană.
Bandajele au numeroase funcții. Pe lângă protejarea rănii de bacterii, le poți utiliza și pentru cazul în care o persoană are brațul dislocat, luxat sau fracturat și este necesar ca mâna să stea lipită de corp. Practic, poți improviza o orteză din pansamente sterile.
3. Apa oxigenata si alcool sanitar
Peroxidul de hidrogen, cunoscut în popor ca ,,apă oxigenată”, este extrem de util în cazul rănilor deschise. Are efect dezinfectant, antibacterian și antiviral, ceea ce înseamnă că protejează rana de posibilii agenți patogeni și dezvoltarea infecțiilor. Odată aplicat, acesta oxidează și distruge agenții patogeni care au ajuns la rană. Mai mult, apa oxigenată are capacitatea de a opri sângerările.
Alcoolul sanitar sau spirtul deține proprietăți antiseptice, adică ucide bacteriile, virușii și ciupercile care ajung la plagă. Pentru a fi eficient, asigură-te că alcoolul etilic din compoziție are o valoare de minim 50%.
Un efect mai puțin cunoscut al spirtului este înlăturarea stării de greață. S-a dovedit științific că persoanele proaspăt operate care se confruntă cu stări de rău, le-au eliminat cu succes mirosind o bucățică de tifon îmbibată în alcool sanitar. În cazul unui cutremur, o victimă poate simți stări puternice de frică, din cauza cărora să vomite. Cu toate acestea, vărsăturile contribuie la starea de deshidratare, inamicul suprem în cazul în care ești prins sub dărâmături. De asemenea, dacă trebuie să utilizezi instrumente precum foarfeca în încercarea de a salva viața cuiva, asigură-te că le dezinfectezi în prealabil cu alcool sanitar.
4. Substanțe antiinflamatoare
O inflamație este ușor de recunoscut după aspect. Zona afectată este umflată, roșie și dureroasă. Aceasta poate surveni în urma unei infecții sau leziuni. Medicamentele antiinflamatoare sunt mai bune în această situație decât analgezicele, deoarece primele acționează asupra inflamației și o vindecă, rezultând în dispariția durerii. Analgezicele doar elimină durerea, însă nu acționează asupra inflamației.
Este deosebit de util să le incluzi în trusa de prim ajutor, însă nu este recomandată administrarea lor pe termen lung, ci doar la nevoie.
5. Substante antiseptice
Antisepticele sunt ideale pentru omorârea bacteriilor. Pe unele dintre ele le avem în casă, cum ar fi apa oxigenată și tinctura de iod. Nu este recomandată aplicarea tincturii de iod chiar în rană, deoarece este foarte puternică, însă puteți șterge zona din împrejurul ei.