Boabele de aronia sunt niste fructe de padure mici, acrisoare, care au castigat popularitate in ultimii ani, deoarece sunt considerate un “superfruct”. Pe piata, acestea se gasesc intr-o varietate de forme. Cei mai multi evita sa le consume in stare proaspata, din cauza gustului lor astringent, preferand sa achizitioneze suplimente, sirop sau suc de aronia.
Ce sunt fructele de aronia?
Aceste fructe de padure au o culoare violet inchis, aproape negru, fiind foarte asemanatoare cu afinele. Parte din familia rosaceae, din care fac parte si merele, perele, murele sau migdalele, acestea sunt originare din America de Nord, dar astazi sunt cultivate si in anumite parti ale Europei.
Fructele de aronia sunt extrem de astringente si pot lasa o senzatie uscata in gura, care poate sa fie nu tocmai placuta. Cu toate acestea, sunt complementul perfect pentru un indulcitor si sunt adesea procesate in gemuri, jeleuri, siropuri, sosuri si sucuri. Asemanator cu modul in care ai folosi afinele, boabele de aronia sunt un adaos excelent in produsele de panificatie, cum ar fi painea si briosele.
Aronia vs. afine
Din punct de vedere vizual, boabele de aronia arata foarte asemanator cu afinele. In timp ce fructele de aronia pot fi schimbate cu afinele in retete, retine ca sunt mult mai astringente si mai acide si, de obicei, mult mai putin dulci decat afinele. Prin urmare, nu te poti baza pe ele sa fie singurul indulcitor din reteta.
Cum poti introduce fructele de aronia in retete?
Deoarece fructele de aronia sunt mai acre decat alte fructe de padure similare, poate fi necesar sa adaugi mai mult zahar la reteta in care le folosesti. Pentru a le incorpora intr-un smoothie, combina ½ cana de fructe de aronia congelate sau uscate cu o jumatate de banana pentru a echilibra aciditatea. De asemenea, poti transforma fructele de aronia proaspete sau congelate intr-o dulceata delicioasa. Fierbe parti egale de fructe de aronia si zahar, impreuna cu apa, pectina si cateva lingurite de suc de lamaie. Produsul obtinut toarna-l in borcane si foloseste-l oricand doresti in clatite sau, pur si simplu, pe paine cu unt.
Pentru a face un sirop de boabe de aronia, fierbe o jumatate de cana de fructe de aronia cu 1 cana de zahar si 1 cana de apa. Amestecul se lasa la fiert pana cand se obtine o consistenta mai groasa de sirop, apoi se strecoara. Siropul obtinut este grozav ca topping pentru inghetata sau in cocktailuri.