Ce este sindromul de tunel carpian (STC)?
Tunelul carpian este un pasaj ingust aflat in incheietura mainii, inconjurat de un ligament rezistent si de oase carpiene. Acesta este traversat de nervul median si de noua tendoane.
Nervul median trece de la antebrat prin incheietura mainii pana in palma, oferind sensibilitate pe fata palmara a degetelor I-IV (police, aratator, mijlociu si prima jumatate a inelarului) si inervand unii muschi ai mainii ce se ocupa cu realizarea miscarilor fine. Daca tendoanele din tunelul carpian se inflameaza, pot comprima nervul median.
Aceasta presare a nervului poate provoca amorteala, slabiciune si durere in mana, incheietura mainii si uneori chiar in brat.
Cine este mai expus riscului de a dezvolta sindrom de tunel carpian?
Conform doctorilor de mana, de multe ori, nu se cunosc cauzele sindromului de tunel carpian. Se stie insa ca exista anumiti factori de risc. Acestia includ: antecedente familiale de STC, sarcina, anumite afectiuni medicale, cum ar fi artrita reumatoida si diabetul, microtraumatismele repetate la nivelul incheieturii mainii, joburile si hobby-urile care implica miscari repetitive ale mainii.
Cum poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?
Din pacate, nu exista strategii dovedite pentru a preveni sindromul de tunel carpian, dar daca ai unul sau mai multi factori de risc, este util sa cunosti masurile pe care le poti lua pentru a minimiza stresul asupra mainilor si incheieturii mainii si pentru a reduce sansele de a dezvolta aceasta afectiune.
Reduce forta, relaxeaza-ti mana.
Deseori, oamenii folosesc mai multa forta decat este necesar pentru a indeplini sarcini mici. De exemplu, daca munca ta implica folosirea computerului, incearca sa tastezi mai usor. Daca scrii mult, alege un pix cu un adaptor de prindere moale si aplica doar o usoara presiune pe hartie.
Ia pauze dese si efectueaza exercitii de stretching pentru incheietura mainii.
Daca la locul tau de munca iti folosesti intens mainile, ar trebui sa iei pauze periodic, macar o data pe ora. De asemenea, este recomandat sa faci cateva exercitii de stretching pentru mana, degete si incheietura mainii in timpul acestor pauze. Efectuarea acestor exercitii simple la fiecare ora poate fi utila in prevenirea sindromului de tunel carpian. Acestea te ajuta la relaxare si, de asemenea, la intarirea muschilor incheieturilor si mainilor, precum si la imbunatatirea fluxului de sange in aceste zone.
Ai grija la modul in care iti tii mainile atunci cand stai la birou.
Evita sa iti indoi incheietura mainii. Cel mai bine este sa o tii intr-o pozitie dreapta, cat mai relaxata.
De asemenea, ar trebui sa ai grija cum pozitionezi tastatura si sa o pastrezi la inaltimea cotului sau putin mai jos.
Pozitia corpului este si ea foarte importanta, deoarece daca este incorecta, poate pune presiune pe umeri, ducand mai departe la probleme la nivelul bratelor, mainilor si incheieturilor mainii. O postura adecvata a corpului la birou poate ajuta la prevenirea sindromului de tunel carpian.