Sinuzita reprezinta o inflamatie la nivelul mucoasei sinusurilor paranazale. Sinusurile sunt cavitati situate in apropierea nasului si ochilor si sunt in numar de 8 (4 perechi). Sinusurile frontale se gasesc deasupra ochilor, cele maxilare, sub ochi, cele sfenoidale sunt situate in spatele ochilor, iar cele etmoidale, intre ochi.
Sinusurile au mai multe roluri, printre care si producerea de mucus necesar pentru aparerea organismului de particulele straine. O infectie a sinusurilor poate fi confundata cu o raceala, fiindca poate provoca simptome asemanatoare.
Tratarea sinuzitei presupune administrarea de medicamente sau chiar interventia chirurgicala. Totusi, unele remedii naturiste pot ameliora simptomele bolii. Afla care sunt plantele utile in acest scop.
Cauzele sinuzitei
Sinuzita poate fi cauzata de:
- Infectii virale
- Infectii bacteriene
- Infectii fungice
- Alergii
- Rinita (inflamatia mucoasei nazale)
- Polipi
- Deviatia de sept
- Infectii dentare
- Traumatisme la nivelul nasului sau fetei
- Tumori
- Complicatii ale fibrozei chistice
Simptome si complicatii
Sinuzita se manifesta asemanator unei raceli, insa durerea la nivelul sinusurilor este semnul sinuzitei. Simptomele sinuzitei includ:
- Dureri de cap
- Nas infundat
- Stare generala de oboseala
- Durere si senzatie de presiune la nivelul gatului, urechilor, dintilor, maxilarului, fruntii, in spatele ochilor si intre ochi
- Secretii nazale abundente
- Tuse expectoranta
- Afectarea mirosului si gustului
- Lacrimare
- Dificultati de respiratie
- Tulburari de vedere
Complicatiile sinuzitei netratate pot include pierderea mirosului, astmul bronsic, tulburarile de vedere, raspandirea infectiei in alte zone (mucoasa creierului, oase, ureche), faringo-amigdalita, laringita si traheobronsita.
Remedii naturiste
Plante medicinale
-
Usturoiul
Usturoiul este cunoscut pentru proprietatile sale antivirale, antifungice si antibacteriene, datorita continutului de sulf. De asemenea, ajuta la sustinerea functiei respiratorii.
-
Turmericul
Condiment originar din India, turmericul este bogat in antioxidanti si are proprietati antiinflamatoare. Reducerea inflamatiei duce la ameliorarea simptomatologiei.
-
Ghimbirul
Ghimbirul este o planta iute care ajuta la decongestionarea nasului si sinusurilor. De asemenea, aceasta reduce presiunea la nivelul sinusurilor.
-
Lemul dulce
Lemnul dulce ajuta la eliminarea excesului de mucus, ceea ce imbunatateste respiratia si reduce presiunea in sinusuri, dar are si proprietati antimicrobiene si antiinflamatoare.
-
Echinacea
Echinacea este o planta utilizata, deseori, ca adjuvant in tratamentul infectiilor respiratorii, datorita actiunii antimicrobiene si imunostimulatoare.
-
Mulleina
Mulleina este utilizata de secole de americani pentru ameliorarea simptomelor infectiilor respiratorii. Aceasta fluidifica mucusul si reduce inflamatia.
-
Menta
Menta este eficienta in decongestionarea nasului si sinusurilor, deci si la imbunatatirea respiratiei.
-
Eucalipt
Eucaliptul contine cineol, compus care reduce congestia nazala si sinusala, dar si inflamatia.
-
Scortisoara
Scortisoara este un condiment aromat. Putini stiu insa ca ea are proprietati antiinflamatoare, antibacteriene si antifungice.
-
Rozmarin
Rozmarinul este un alt condiment care reduce inflamatia si congestia.
-
Cimbru
Cimbrul este utilizat, deseori, in bucatarie, datorita aromei sale placute. Insa, acesta are proprietati antiseptice, expectorante si imunostimulatoare. Cimbrul ajuta la fluidificarea mucusului si ameliorarea tusei, precum si la imbunatatirea respiratiei.
-
Busuioc
Busuiocul stimuleaza sistemul imunitar, distruge bacteriile si reduce mucusul din pasajele nazale.
-
Ardei iute
Ardeiul iute contine capsaicina, compusul responsabil de gustul iute. Capsaicina reduce atat durerile de cap si de sinusuri, dar ajuta si la decongestionarea cailor nazale.
-
Goldenseal
Goldenseal este planta cea mai frecvent utilizata in tratarea infectiilor. Aceasta contine berberina, compus antibacterian si imunostimulator.
-
Salvie
Salvia este o planta cu actiune antimicrobiana si antiinflamatoare ce poate ajuta la desfundarea sinusurilor si nasului.
Moduri de utilizare
Plantele pot fi utilizate in mai multe moduri. Cel mai simplu mod de a le administra este adaugarea lor in mancare, sub forma de condiment. Poti mixa mai multe plante, astfel incat sa beneficiezi de mai multe proprietati.
O alta metoda de utilizare a plantelor medicinale este cea a uleiurilor volatile sau esentiale. Uleiurile volatile sunt substante concentrate, extrase din plante. Acestea pot fi inhalate cu ajutorul difuzoarelor de aromaterapie sau a inhalatiilor cu aburi. Inhalatiile cu aburi presupun adaugarea catorva picaturi de ulei esential in apa clocotita, plasarea fetei deasupra recipientului cu apa si acoperirea capului cu un prosop. Aburii calzi se inspira adanc.
Ceaiurile infuzate timp de 30 de minute sunt o alta modalitate de administrare a acestor plante.
Cu toate acestea, aceste plante sau substantele active din compozitie se gasesc in magazinele cu produse naturiste, sub forma de suplimente alimentare (capsule, comprimate).
Asadar, sinuzita este o afectiune care necesita tratament, pentru evitarea complicatiilor. Unele plante pot fi folosite drept adjuvant in terapia sinuzitei.