Ce este sindromul de tunel carpian?
Sindromul de tunel carpian (STC), denumit si neuropatia mediana a incheieturii mainii, este o afectiune medicala in care nervul median este comprimat in tunelul carpian, un pasaj stramt aflat la baza palmei, provocand amorteala, furnicaturi, slabiciune musculara si dureri in mana.
Majoritatea cazurilor de STC sunt idiopatice (nu au o cauza cunoscuta). Cu toate acestea, se crede ca miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii, anumite afectiuni (cum ar fi artrita reumatoida, diabetul zaharat si bolile tiroidiene) si sarcina sunt unii dintre principalii factori de risc ai sindromului de tunel carpian.
Cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Simptomele sunt, de regula, nocturne, putand cauza probleme de somn. Atunci apar amorteala si durerile de mana, insa acestea tind sa fie prezente si in timpul activitatilor ce implica utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii. Amorteala si parestezia (furnicaturile) se simt mai mult in police, degetul aratator, degetul mijlociu si in prima jumatate a degetului inelar, dar pot fi prezente si in palma. Aceste senzatii neplacute apar noaptea deoarece oamenii au tendinta de a-si indoi incheietura mainii in timp ce dorm, ceea ce comprima si mai mult tunelul carpian.
Totodata, pacientii care sufera de STC au tendinta de a scapa lucruri din mana. Ei ajung sa aiba de asemenea mai putina forta in mana afectata.
Sindromul de tunel carpian este o boala progresiva, care va evolua spre agravare. Lasat netratat, acesta poate duce la dureri insuportabile si chiar la invaliditate prin afectarea ireversibila a nervului median prin ischemie si, in timp, distrugerea totala a acestuia.
Diagnosticarea sindromului de tunel carpian
Inca de la aparitia primelor simptome, este recomandata vizita la un medic specializat in bolile si chirurgia mainii. Medicul de mana va pune diagnosticul final in urma unui examen fizic si a unor explorari paraclinice. Apoi, el va face recomandarile de tratament si, daca este cazul, va executa interventia chirurgicala.
Exista cateva teste specifice pe care medicul le va efectua pentru a provoca simptomele – testul Phalen si testul Durkan. Daca acestea sunt pozitive, cel mai probabil ca pacientul sufera de STC. Pentru un diagnostic exact, este obligatorie efectuarea unor examinari paraclinice, cum ar fi electromiografia si ecografia in parti moi. Aceste teste vor arata date complexe despre gradul de afectare a nervului median, precum si starea anatomica a acestuia, putand evidentia si eventualele modificari structurale in tunel (cauzele compresiunii).
Ce tratamente exista pentru sindromul de tunel carpian?
In cazuri incipiente, se recomanda urmarea unui tratament conservator. Daca, insa, sindromul de tunel carpian este deja in stadiu mediu sau avansat, cea mai buna optiune este interventia chirurgicala.
Tratamentul conservator include:
- Purtarea unei atele pentru incheietura mainii. Aceasta ajuta la atenuarea simptomelor prin limitarea flexiei incheieturii mainii. Atela este recomandata a fi purtata noaptea, dar si ziua, in timpul activitatilor ce provoaca presiune asupra incheieturii mainii;
- Administrarea de medicamente antiinflamatoare. Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum sunt ibuprofenul si aspirina, pot fi eficiente pentru mentinerea simptomelor sub control, insa doar temporar;
- Injectarea de corticosteroizi in incheietura mainii. Injectiile cu steroizi pot fi destul de bune pentru diminuarea inflamatiei si durerii provocate de STC, insa doar pentru o perioada scurta de timp (de cateva saptamani sau luni);
- Operatia de eliberare a nervului median. Interventia chirurgicala, desi se recomanda doar cand STC este in stadiu mai avansat, este singura metoda prin care se poate trata eficient aceasta neuropatie de compresie. Operatia consta in sectionarea ligamentului carpian transvers si in marirea in acest fel a calibrului tunelului carpian, eliminand definitiv presiunea asupra nervului median.