Daca vrei sa iti strangi provizii pentru iarna sau sa ai niste legume proaspete primavara, atunci ar trebui sa incepi lucrarile de semanat pentru culturile de toamna. Este un anotimp bun pentru a infiinta culturi pe care sa le consumi proaspete dupa ce trece frigul. Totodata daca ai chiar si o gradina micuta, iti poti pune cateva randuri de legume pe care sa le consumi iarna. Pentru ca toata lumea stie ca iarna legumele din magazine nu au acelasi gust ca cele pe care le plantam noi.
Seminte de legume – se planteaza toamna si sunt in general verdeturile. Asa ca daca vrei ca mancarea ta sa aiba gust, acest articol te va ajuta sa iti alegi ce cultura vrei sa semeni.
Culturile de toamna- provizii de legume
- Ceapa verde: seminte de ceapa pot fi plantate atat in octombrie, cat si in noiembrie. Pentru a avea o recolta cat mai buna, arpagicul are nevoie de umiditate. Cel mai bun sol in acest sens este solul argilos. In cazul in care gradina ta nu are astfel de sol, poti adauga ta cantitatea optima de argila.
- Spanac: Seminte de spanac – este una dintre cele mai rezistente legume la frig. Insa pentru a avea o recolta sanatoasa, trebuie ca spanacul sa aiba deja 5-6 frunze in momentul in care vine gerul. In acest fel, poate rezista si la temperaturi de -25 grade Celsius. Asa ca nu trebuie sa iti faci probleme, vei manca spanac proaspat in primavara.
- Salata verde: Seminte salata – este o leguma care are de fapt nevoie de temperaturi scazute, asa ca este potrivita pentru culturile de toamna. Fara aceste temperaturi, ea nu poate incolti. Asa ca dupa ce trece frigul, vei avea o sursa de vitamine si minerale. Insa, ai grija sa o tii o zi in frigider inainte sa o consume pentru a-I disparea gustul amar.
- Praz: Seminte praz – o alta leguma ideala pentru culturile de toamna deoarecepe langa temperaturi scazute, prazul mai are nevoie si de multa lumina si apa. Iar pentru a avea o lungime cat mai mare, trebuie sa semeni semintele de praz cat mai adanc in pamant.
- Broccoli: Seminte Broccoli – aceasta legume este mai sensibila la frig, insa poate rezista daca planta este acoperita atunci cand scade temperatura. Totodata, poate fi cultivat in sere sau solarii.
- Sparanghel: este pretentios in ceea ce priveste umiditatea, asa ca ar fi bine sa fie plantat intr-un sol care se dreneaza usor.
- Morcovii: Seminte Morcov – rezista la frig, insa nu la temperaturi foarte scazute. Ca sa incolteasca mai usor, semintele trebuie introduce la 2 cm in pamant.
- Mazare: Seminte mazare – este poate cea mai pretentioasa legume de toamna, insa cu siguranta una gustoasa. Mazarea trebuie plantata sub clopote de plastic sau sticla si nu uporta gunoiul de grajd ca ingrasamant.
- Ridichi: Seminte ridichi de luna – se pot planta in toate anotimpurile, in afara de iarna. Tot ce iti trebuie este sa ai un pamamt care se dreneaza usor, bogat in potasiu.
- Telina: Seminte telina – prefera umiditatea prin care se dezvolta mai rapid si rezista la temperaturi de pana la -15 grade Celsius.
- Patrunjel: Seminte patrunjel – prefera solurile reavene cu umiditatea mai mare si lumina mai multa, insa se poate dezvolta si la o lumina mai slaba.
- Usturoi: este o planta mai pretentioasa din punct de vedere al solului. Prefera solurile reavene, bine drenate si afanate. Totodata are nevoie de umiditate si lumina.
- Loboda: nu este o legume pretentioasa, astfel ca se dezvolta si la temperaturi ridicate, dar si scazute, Prefera insa zonele umbroase si solurile bogate, bine umezite.