Protejarea culturilor de inghet iarna

Una dintre cele mai mari griji ale gradinarilor si fermerilor o data cu schimbarea anotimpurilor este protejarea culturilor de inghet. Acestea pot avea efecte devastatoare asupra plantelor, legumelor si copacilor. Fenomenul de inghet apare atunci cand temperatura mediului scade sub punctul de inghet, de 0 grade Celsius. Acesta este momentul in care trebuie sa luati in considerare achizitionarea unei instalatii de incalzire rasaduri. Atunci cand apa pe care plantele o stocheaza ingheata, poate cauza ca celulele acestora sa fie distruse iremediabil si plantele sa moara.

Fereste culturile de inghet

Metode pentru protejarea culturilor de inghet

Intensitatea schimbarilor climatice in urma carora pot suferi plantele sunt diferite in intensitate. O scurta analiza a nivelului de inghet, a temperaturii si a duratei perioadei de inghet va poate ajuta sa alegeti cea mai buna metoda de protectie.

  • Daca perioada de inghet prin care treci este una scurta, iar gheata este depusa pentru mai putin de 6 ore, efectele nu sunt atat de daunatoare. Astfel, cea mai buna solutie pentru protejarea culturilor de inghet prin acoperirea acestora cu o folie polietilena. Aceasta protejeaza plantele pastrand inauntrul sau caldura pamantului si razele soarelui. Atunci cand scurta perioada de inghet trece, poti lasa plantele sa absoarba in mod natural toate elementele de care au fost “private”.
  • Inghetul intens. Pentru aceasta situatie se impune aplicarea mai multor solutii. Principala metoda este mulcirea radacinilor plantelor cu o cantitate mai mare de paie, frunze, resturi vegetale sau rumegus. Drept o metoda suplimentara de preventie, puteti adauga cativa litri de apa calda in fiecare seara in zona unde s-a realizat mulcirea.
  • Temperaturi de inghet constante. Cand locuiti intr-o zona cu temperaturi scazute sau intr-o zona de munte aplicarea acestor solutii in mod constant poate deveni costisitoare si obositoare. Din acest motiv, pentru a asigura protejarea culturilor de inghet si nu este nevoie de interventie constanta, puteti apela la anumite sisteme. Un bun exemplu in acest sens este achizitionarea unul cablu de incalzire pentru rasaduri, impreuna cu un termostat pentru controlul temperaturii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *