Papadia a fost mentionata pentru prima data ca medicament in lucrarile medicilor arabi din secolele X si XI, care vorbesc ca despre o cicoare salbatica. Radacinile de papadie au fost utilizate pe scara larga pe acest continent, planta fiind cultivata in India, de exemplu, ca remediu pentru durerile de ficat.
Radacinile de papadie, frunzele si floarea – leacuri naturale
Radacinile de papadie sunt robuste, fusiforme si au o pulpa carnoasa. Continutul sau de taraxacina – o substanta amara deosebit de valoros în tratarea bolilor digestive, zaharuri complexe, inulina – tip de zahar care inlocuieste amidonul, gluten si potasiu este recomandat pentru proprietatile terapeutice.
Frunzele proaspete ale papadiei au un continut scazut de calorii (45 calorii la 100 grame) si sunt o sursa buna de fibre alimentare. In plus, continutul de latex este un bun laxativ. Principiile active din aceasta planta o recomanda pentru reducerea greutatii corporale si controlul nivelului colesterolului in sange.
Floarea de papadie contine complexul de vitamine A, C, D, B-complex, fier, magneziu, zinc, potasiu, mangan, colina, calciu si bor, componente ce ajuta la reglarea ritmului cardiac si a tensiunii arteriale. Florile pot fi utilizate si pentru soiuri de vinuri delicioase, iar latex-ul are un efect benefic impotriva negilor.
Cum poti folosi papadia?
Papadia este probabil cea mai bogata vegetala in Vitamina K, ce are un rol esential in construirea masei osoase si in tratamentul pacientilor cu boala Alzheimer.
Mugurii fragezi pot fi folositi in salate sau sandwich-uri, frunzele proaspete pot fi adaugate la supe, ciorbe si salate.
Frunzele uscate pot fi ingredientul perfect pentru o bautura tonica sau un ceai. Radacinile usor prajite si macinate pot constitui ingredientul minune pentru o cafea aromata.
Nu este recomandata utilizarea papadiei mai mult de 6 saptamani. Datorita efectului sau diuretic femeile insarcinate sau care alapteaza vor evita aceasta planta.
Pe scurt, papadia este o planta utilizabila in intregime, de la radacina la flori.
Cand am fost mic am mancat o papadie se pune? 🙂